18.12.2014

Nuotion räitinää ja raitista ilmaa Etelä-Pohjanmaa Green Care-strategian julkistamistilaisuudessa

Visio 2020

"Green Care –toiminta on tunnettu ja vakiintunut osa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyönä tuotettavia hyvinvointipalveluja"

Etelä-Pohjanmaan Green Care-strategia vuosille 2015-2020 julkistettiin 11.12.2014 Seinäjoella. Tilaisuus järjestettiin Jouppilanvuoren ulkoilualueen Aarnikotkan kodassa. Vaikka sää oli joulukuisen harmaa ja hieman sateinen nähtiinpä välillä myös auringon säteitä puiden latvoissa.
Tilaisuus oli rakennettu tietoa ja toimintaa silmällä pitäen.
Paikalle saatiin myös median edustajia, kun Yleltä oli edustusta paikalla. Tilaisuudesta voi käydä lukemassa täältä:

http://yle.fi/uutiset/metsamorriretkia_ja_kavelykokouksia__green_care_hyodyntaa_luontoa/7683810


Ensimmäinen puolisko oli varattu strategian pääkohtien käsittelyyn ja keskusteluun, jota veti Green Care-toiminnasta terveyttä, hyvinvointia ja kasvua Etelä-Pohjanamaalle -hankkkeen projektipäälliköt Anu Aalto ja Anne Matilainen. Strategian lähtökohdaksi voidaan todeta Green Care-toiminnan tunnettuuden lisääminen maakunnassa. Kuten saimme kuulla, paljon on vielä tehtävä, että termi "Green Care" tunnetaan ja sen sisältö tiedostetaan. Ilman tunnettuutta toimialan kehittäminen on vaikeaa. Tämän ohelle on huomattu tarve erilaisten Green Care-toimitapojen pilotoinnille ja lyhyille demoille. Uusia ja vanhoja luontolähtöisiä menetelmiä tulee päästä kokeilemaan ja toteuttamaan eri kohderyhmien kanssa, jotta vaikuttavuutta ja toiminnan omaksuttavuutta voidaan vahvistaa. Keskustelua heräsi mm. yhtäläisten arviointimenetelmien tarpeesta, jotta vaikuttavuuden arviointi helpottuisi ja vahvistuisi. On kaikkien toimioiden hyödyn mukaista, että helposti verrattavaa vaikuttavuustietoa voidaan tuottaa ja tätä varten arviointi tulee olla yhtäläistä.
Koulutus nousi myös keskusteluissa vahvasti esille. Todettiin, että eri koulutusasteille olisi hyvä saada sisällytettyä vähintäänkin mahdollisuus Green Care-osaamisen saamiselle. Yrittäjille tulisi lisäksi varmistaa mahdollisuus syventyä Green Care-toimintaan joko jo ennestään olevan osaamisen tueksi tai uuden toimialan mahdollistamiseksi.




Neljäs painopistealue maakunnalle ominaiseen ruokaketjuun liittyen herätti osallistujien keskuudessa kovasti kiinnostusta. Tähän toivottiin uusia innovaatioita ja joitakin ideoitakin heitettiin ilmaan. Kaiken kaikkiaan maaseutuympäristön ja ruokaketjun valinta alueelliseksi painopisteeksi otettiin innostuneesti vastaan.

Alla vielä lueteltuna kaikki strategiset painopistealueet:



Painopisteet

1. Toiminnan tunnettuuden lisääminen

2. Osaamisen vahvistaminen

3.  Toimintakonseptien kehittäminen

4.  Maaseutuympäristön ja ruokaketjun hyödyntäminen Green Care –toiminnassa

Läpileikkaavana painopisteenä verkostoituminen


Tilaisuuden toinen puolisko oli Metsämieli-menetelmän kehittäjä Sirpa Arvosen vetämä. Osallistujat pääsivät kokeilemaan käytännön harjoituksia mielen rauhoittamiseksi  metsässä sekä aistien vahvistamiseksi. Harjoitteet oli suunnattu työssäkäyvien stressin laskemiseksi tai luonnossa elpymiseen kaikille sitä tarvitseville. Oli hienoa todeta, että vaikka ilma ei ollut kaikkein otollisin metsässä oleskeluun, pienen vesisateen unohti heti harjoitteisiin ryhtyessä. Keskittymisen ja hiljentymisen harjoitteet antoivat hyviä eväitä tavallisen ulkoilun lisämausteiksi. Arvosen neuvoissa korostuikin pysähtymisen taito ja ympäristön aistiminen, mikä hekstisessä työelämässä tänäpäivänä helposti unohtuu.



Kahden tunnin tiiviin ohjelman päätteeksi olo oli luottavainen tulevaan. Alueellisesta Green Care-strategiasta kiinnostuneita tuli Piispalasta asti ja keskustelu oli tilaisuudessa oli antoisaa. Uusi ajatuksia heräsi ja yhteistyötä viriteltiin eri toimijoiden välille. Arvosen vetämä toiminnallinen osuus oli hyvä muistutus kokemusperäisen tiedon jakamiseen ja edelleen kehittämiseen. Tästä on hyvä jatkaa hyvin alkanutta työtä Etelä-Pohjanmaan Green Care-strategian jalkauttamiseksi.

Green Care -toiminnasta terveyttä, hyvinvointia ja kasvua Etelä-Pohjanmaalle -hanketta - See more at: http://www.seamk.fi/news/Etela-Pohjanmaan-Green-Care--strategia-on-valmistunut/10317/94b462e5-f09e-4a27-8ed6-3000821993e7#sthash.iSzUj87T.dpuf
reen Care -toiminnasta terveyttä, hyvinvointia ja kasvua Etelä-Pohjanmaalle -hanketta - See more at: http://www.seamk.fi/news/Etela-Pohjanmaan-Green-Care--strategia-on-valmistunut/10317/94b462e5-f09e-4a27-8ed6-3000821993e7#sthash.iSzUj87T.dpuf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti