10.12.2014

Green Care EP opintoretkillä

Green Care -toiminnasta terveyttä, hyvinvointia ja kasvua Etelä-Pohjanmaalle -projektin loppupuolella toteutettiin kolme opinto- ja verkostoitumismatkaa lähialueen Green Care -kohteisiin. Matkoille kutsuttiin maakunnasta henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita Green Care -toiminnasta tai joiden olisi tärkeää tutustua siihen.

Sopiviksi vierailukohteiksi valikoituivat Kårkullan kaksi päivätoimintayksikköä (Pännäinen ja Vaasa) sekä Aspegrenin puutarha (Pietarsaari), Ponivarikko ja Toiskan Talli (Ilmajoki).
Ensimmäinen retkipäivä sisälsi Kårkullan toimipisteen Lövögårdenin (Pännaisissa) ja Aspegrenin puutarhan. Kårkulla on organisaatio, joka tuottaa palveluja kehitysvammaisille ruotsinkielisillä alueilla. Kuulimme Lövögårdenin päivätoimintayksikön olleen toiminnassa jo yli 20 vuotta ja tulijoita olisi jatkuvasti enemmän kuin yksikkö pystyy ottamaan vastaan. Kiersimme Lövögårdenin tiloja ja tutustuimme eri työtoimintamuotoihin. Yksikössä tehtiin esim. puutöitä (myyntiin meneviä polttopuita), korjattiin rikki menneitä huonekaluja ja muita esineitä, tehtiin myyntiin meneviä keramiikkatöitä ja muuta luonnonmateriaalien käsittelyä. Toimipisteessä oli ennen myös eläimiä, mutta niiden hoito koettiin iltaisin ja viikonloppuisin liian haastavaksi ja siksi niistä päätettiin luopua.


Matka jatkui Aspegrenin puutarhaan. Puutarhan yhteydessä olevissa tiloissa toimii useita säätiöitä, joiden kanssa yhteistyössä ja vapaaehtoisvoimin toimintaa voidaan ylläpitää ja kehittää. Nyt meneillään oli paikan kulttuuriin keskittyvä projekti, jonka puitteissa järjestettiin esim. aikamatkoja sekä koululaisryhmille että muille halukkaille. Niissä tutustutaan toiminnan kautta esimerkiksi ruuanvalmistusprosessiin entisaikoina. Yhteistyössä paikallisten koulujen kanssa on toteutettu projektia, jossa koulun alueelle luotiin kasvimaa ja rakennettiin ”luontosuhdetta” kasvattamalla itse mm. pellavaa. Jota myöhemmin jatkojalostettiin Aspegrenin tiloissa. Saatu pellava hyödynnettiin myöhemmin koululaisten askarteluissa. Aspegren tarjoaa myös puitteet Pietarsaaren kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaille, jotka tuntuvat hyötyvän toiminnasta puutarhamiljöössä tai ulkotöissä osana Aspegrenin yhteisöä. Näitä henkilöitä työskentelee Aspegrenillä vuosittain n. 5-6. Puutarha työskentelyn on todettu antavan kipinää esimerkiksi kouluttautua puutarhuriksi, kuten esittelyn yhteydessä kuulimme tapahtuneen.


Paluu matkan käytimme antoisaan keskusteluun siitä, kuinka kohteista saaneita ideoita ja ajatuksia voisi työstää eteenpäin jokainen omassa organisaatiossaan tai yhteistyön kautta. Vierailut vakuuttivat kävijät – päivätoiminnan asiakkaat vaikuttivat tyytyväisiltä ja toimintaympäristö viihtyisältä. Vaikka kohteen poikkesivatkin toiminnaltaan ja puitteiltaan melko paljon toisistaan, oli perus ajatuksen omaksuminen kaikille helppoa.

Toisena retkipäivänä toteutettiin kaksi rinnakkaista vierailua. Toinen porukka suuntasi Vaasan Sundomiin, Kårkullan toiseen päivätoimintayksikköön ja Ilmajoen ponivarikolle ja toinen Ilmajoelle Perhekoti Toiskaan.

Sundom sijaitsi omassa rauhassaan luonnon välittömässä yhteydessä. Tässä Kårkullanin yksikössä oli edelleen eläimiä, joita pääsimme tapaamaan. Erityisesti lampaat vaikuttivat olevan tärkeässä roolissa yksikö toimintaa, niiden hoitamiseen liittyvine toimineen. Ruokintaan käytettiin esimerkiksi itse kasvatettuja ja pilkottuja perunoita ja keritseminen toteutettiin asiakkaiden kanssa yhdessä. Lampaiden lisäksi yksikössä oli myös kanoja, kissoja sekä kaneja.



Kiersimme yksikön tiloissa ja lähiympäristössä sekä seurasimme päivätoiminnassa olevien työskentelyä. Osa asiakkaista osallistui polttopuiden tai muiden puutyöluonteisten alihankintatöiden tekemiseen ja osa eläintenhoitoon liittyviin tehtäviin. Työntekijät kertoivat, että tärkeä osa päivätoimintaa oli asiakkaiden oleminen osana oman työnsä laajempaa kokonaisuutta esimerkiksi olemalla mukana toimittamassa alihankinta töitä niiden tilaajalle. Näin oman työn merkitys näkyy paremmin tekijälleen.

Sundomista jatkoimme Ilmajoen Ponivarikolle, jossa toteutetaan mm. sosiaalipedagogista hevostoimintaa. Ponivarikon asiakkaina käy mm. kehitysvammaisia, mutta myös yksityisesti maksavia asiakkaita esimerkiksi vanhempia lapsineen. Ponivarikon toiminta on vasta aluillaan ja heillä onkin toiveena laajentaa asiakaskuntaa järjestämällä yritysten työntekijöille tyhy-toimintaa. Tilalla on tällä hetkellä 2 hevosta, koiria ja kanoja, mutta toiveena on jatkossa hankkia muitakin eläimiä.


Kuulimme yrityksen toiminnasta ja saimme itse osallistua siihen. Teimme sekä keskenämme että hevosten kanssa vastaavia harjoitteita kuin asiakkaidenkin kanssa tehdään. Harjoituksilla pyrittiin edistämään keskittymistä ja läsnäoloa siten, että muut ajatukset jäisivät taka-alalle. Osallistuminen toimintaan lisäsi ymmärrystä eläinavusteisesta toiminnasta, eläimen merkityksestä osana harjoituksia ja sen vaikuttavuutta omaan keskittymiseen.

Paluumatkalla vaihdoimme jälleen ajatuksia päivän kokemuksista ja oli ilo huomata kuinka paljon ajatuksia oman työnsä kehittämiseksi osallistujilla oli herännyt. Suunniteltiin mm. mahdollisia uusia pihapiirejä ja miten voitaisiin rakentaa hyötypuutarhaa tai lisätä eläinten käyttöä oman työn parissa. 

Perhekoti Toiska on lastensuojeluun erikoistunut perheyritys, joka tarjoaa sijaishuoltoa ja avopalveluita maatilaympäristössä. Pääkohderyhmänä on 13–21-vuotiaat tytöt, jotka ovat huostaanotettuja tai avohuollon tukitoimin perheeseen sijoitettuja. Tärkeässä roolissa tilalla on sosiaalipedagoginen hevostoiminta, mitä hyödynnetään nuorten päiväohjelmassa.

Päivän aikana pääsimme tutustumaan hevospedagogiseen toimintaan eri muodoissaan ja miettimään Green Care -elementtien soveltamista vierailijoiden omaan toimintaansa. Ympäristö oli inspiroiva ja vahvisti käsitystä siitä, että Green Care –toimintaa voi toteuttaa melko helposti ja vähäisin lisäkustannuksin. Yhden soveltamiskeinon todettiin esimerkiksi olevan korvaushoitoryhmille tarjottava hevosterapia, josta voisi olla paljonkin apua. Keskustelu oli vilkasta ja ryhmä vaikutti saavan päivästä uutta pontta oman työnsä kehittämiseksi.

 Päivän aikana heräsi ajatuksia myös mahdollisista yhteistyökuvioista ja niiden resurssointimahdollisuuksista. Palaute osallistujilta oli rohkaisevan positiivista ja jätti myös meille, retkien järjestäjille, luottavaisen ja inspiroituneen mielen Green Care –toiminnan kehittämistyötä ajatellen.

Kiitos kaikille osallistuneille!

Lisätietoja retkikohteista:
http://www.rosenlund.fi/portal/ (Aspegrenin puutarha)
https://www.facebook.com/ponivarikkoilmajoki

http://www.perhekotitoiska.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti