17.12.2013

Green Care -toiminnasta kasvua lakeuden yrityksille

Yhä useammat suomalaiset yritykset tarjoavat asiakkailleen luontolähtöisiä Green Care-palveluita. Palveluja ostavat niin kunnat, yksittäiset kuluttajat kuin toiset yrityksetkin. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko totesi marraskuussa, että palvelujärjestelmään tarvitaan uusia, innovatiivisia luontoavusteisia palveluita. Voitaisiinko niitä kehittää yritysten, kuntien ja loppukäyttäjien yhteistyönä?

Luontolähtöisiä hoiva- ja hyvinvointipalveluita

Green Care tarkoittaa luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää toimintaa, jolla pyritään edistämään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Kyseessä on ”uusvanha” asia, sillä ihmiset ovat aina hakeutuneet luonnon läheisyyteen ja kokeneet luonnossa olemisen hyväksi omalle hyvinvoinnilleen. Green Caren kehittyminen on ollut Euroopassa nopeaa sen jälkeen, kun yhteys luonnon, terveyden ja hyvinvoinnin välillä tiedostettiin. Edelläkävijänä voidaan pitää Alankomaita ja Norjaa, jossa Green Care on vakiintunut osa hoito- ja kuntoutusjärjestelmää. Suomessa Green Care-toimintaa on kehitetty systemaattisesti vasta 2000-luvulta lähtien.

Green Care-toiminta voidaan jakaa luontohoivaan ja -voimaan. Suomessa luontohoivaan liittyvät palvelut edellyttävät tuottajalta sosiaali- tai terveysalan koulutusta tai kiinteää yhteistyötä koulutettujen toimijoiden kanssa. Sen sijaan luontovoimaan liittyviä hyvinvointi-, harrastus-, kasvatus- ja opetuspalveluita voivat tuottaa monet tahot, koska tiettyjä kasvatus- ja opetuspalveluja lukuun ottamatta palvelujen tuottajilla ei ole koulutusvaatimuksia, palveluita ei ole lainsäädännöllä tiukasti määritelty, eivätkä palvelut kuulu julkisen sektorin järjestysvastuulle.

Väestön ikääntymisen, julkisten palvelujen yksityistämisen ja luontolähtöisten palvelujen tunnettuuden lisääntymisen myötä Green Care tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi maatiloille ja matkailuyrityksille. Verkostoitumalla ja uusia yritys-, tuote- ja toimialarajat ylittäviä palveluita kehittämällä myös monien muiden alojen yritykset voivat haukata palan toimialan kasvusta.

Green Care Etelä-Pohjanmaalla

Seinäjoen ammattikorkeakoulu on käynnistänyt Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin kanssa ELY-keskuksen ja Maaseuturahaston rahoittaman Green Care-toiminnasta terveyttä, hyvinvointi ja kasvua Etelä-Pohjanmaalle –hankkeen. Sen tavoitteena on mm. alueellisen strategian ja yhteistyöverkoston luominen. Hankkeen tilaisuuksissa verkostoidutaan yli yritys- ja toimialarajojen ja kehitetään yritysten positiivista kassavirtaa lisääviä palveluita.  Innovatiivisten Green Care-palvelujen kehittämisessä tarvitaan siis niin yrittäjien, kuntatoimijoiden, asiakkaiden kuin loppukäyttäjien näkemyksiä.

Teksti: Sari-Maarit Peltola
Kirjoittaja on FL ja toimii projektipäällikkönä SeAMK Elintarvike ja maataloudessa.

Teksti on julkaistu alunperin Yrittävä Lakeus -lehden 16.12.2013 ilmestyneessä numerossa 6/2013. Blogissa julkaistuun tekstiin on lisätty linkkejä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti