22.3.2017

Koululaisten Green Care -kehittämisalustakokeiluKokemuksellinen ja toiminnallinen koulupäivä

Teksti ja kuvat Päivi Haanpää
 
Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla –hanke, Seinäjoen kaupungin kulttuuri- ja nuorisotoimi sekä Luovuuden Lakeus Ky järjestivät 15.3.2017 Green Care -toimintaan perustuvan päivän Ylistarolaisille nuorille. Mukana hanketoiminnassa oli 6 poikaa, joiden ikä oli 13-16 vuotta. Kuljetuksesta tilalle ja takaisin huolehti opettaja Tuomo ja ohjaaja Riku.

Päivän ohjelmaan kuului alkututustumista keskustellen ja liikkeellisesti, koirien kanssa työskentelyä, ruokailu ja spontaanin laulun säveltäminen. Suunniteltua toimintaa hevosten kanssa ulkona emme lähteneet toteuttamaan keväisen jäätikköisen pihan takia turvallisuussyistä.

Päivä alkoi fyysisellä lämmittelyllä tanssinopettaja Matti de Jongin ohjauksessa. Ennakkoon jännittävä aloitus kuitenkin vapautti ja pojat lähtivät hienosti mukaan jopa tanssiliikkeisiin.  Seuraavaksi esittäytymiskierroksella käytiin läpi esittäytyminen sekä lemmikkihistoria.  Jokaisella nuorella on ollut jonkin lemmikki elämänsä aikana. Monilla oli ollut isoja koiria, mutta mukaan mahtui myös mm. kissoja, hevosia ja pupu.  
 
Koiratyöskentelyssä virityttiin koirien tunnetiloihin ja peilattiin omien reaktioiden vaikutusta koirien olemiseen. Jokainen sai tutkia koirien persoonallisuuksia ja luonteenpiirteitä sillä silmällä, että jokainen sai valita itseä puhuttelevan koiran ja kertoa syyn valinnalleen. Tällaisia piirteitä oli esimerkiksi rauhallisuus, iloisuus ja kyky osoittaa ja ottaa vastaan hellyyttä. Sekä pojat että koirat innostuivat kovasti työskentelystä; kaikki pojat saivat halauksia koiratytöiltä. Osalle alkoi muodostua jo oma merkkikieli, joka toimi luovan toiminnan ja leikin perustana. Ennen ruokailun aloittamista koirat vietiin lepäämään ja rauhoittumaan työskentelyn päätteeksi. 

Ruoaksi tarjoiltiin arkipäiväistä kotiruokaa – lihamakaronilaatikkoa porkkanaraasteen kera. Ruokahetki viritti keskusteluja ja ruokakin opettajan mukaan maistui normaalia paremmin. 

Seuraavaksi alkoikin spontaani säveltäminen, jonka tarkoituksena on tuottaa laulu asiakasryhmän omista kokemuksista ja ajatuksista. Poikien pyynnöstä koirat otettiin uudestaan samaan tilaan lepäilemään ja rapsuteltaviksi. Laulun teko alkoi yhteisen teeman miettimisestä. Yksimielisesti tultiin päätökseen, että laulu kertoo ystävyydestä. Seuraavaksi lähdettiinkin miettimään hyvän ystävän ominaisuuksia. Mistä hyvän ystävän tunnistaa ja mitä odottaa hyvältä ystävältä? Poikien mukaan ystävään pitää pystyä luottamaan, eikä hän puhu selän takana toisesta. Tarpeen tullen hyvä ystävä myös puolustaa toista, mikäli tällaiseen tilanteeseen joutuu. Yhdessä mietittiin myös, onko hyvää ystävää helppo löytää ja mistä tietää löytäneensä sellaisen. Paras ystävä voi olla joko eläin taikka ihminen, mutta ”kriteerit” ovat samanlaiset. Laulun teksti päättyi siihen, että hyvä ystävä löytyi. 

Arvokkaita ja syvällisiä mietteitä, jotka puhuttelivat myös ohjaavia aikuisia. Päivän tarkoituksena oli olla rohkaiseva ja voimaannuttava. Päivä, jolloin jokainen persoona tulee nähdyksi ja kuulluksi tarpeineen, toiveineen ja lahjoineen. Jokaisesta ihmisestä löytyy haasteellisten piirteiden lisäksi myös positiivisia ja arvokkaita piirteitä. 

Tekstiä olivat tekemässä: Luovuuden Lakeudesta Sonja Jokiranta, Salla Kohtamäki ja Matti de Jong sekä Päivi Haanpää, Sedu Aikuiskoulutuksesta
Green Care tunnetuksiEtelä-Pohjanmaalla-hankkeesta.

Aikaa

"Jokainen tarvii hyvän ystävän
Mut se ei ole aina helppoa
Sen kaverin, jonka rinnalleni tahdon
Täytyy olla reilu ja luotettava

Mut se vaatii aikaa
Että oppii toisen tuntemaan
Ja se vaatii aikaa

Että pystyy luottamaan

Hyvä ystävä oikeesti välittää
Ja tarpeen tullen puolustaa
Ei koskaan käännä selkää
Eikä mitään vastaavaa

Voi olla eläin taikka ihminen
Mutta toive aina samanlainen
Vihdoinkin tänä päivänä
Löydin veljen sinunlaisen

Mut se vaatii aikaa..."

Laulun tekstin rakenteli Jere, Jan, Rinaldo, Juho, Henrik ja  Joel yhdessä Sonjan ja Matin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti