17.3.2017

Green Carea omaishoitajille

Green Carea omaishoitajien virkistykseksi 

Teksti ja kuvat Maarit Aho
Ekopsykologi Kirsi Salosen vetämä Luonnossa lupa rentoutua -luontotapahtuma kokosi torstaina 16.3.2017 joukon yli 65-vuotiaita omaishoitajia Jouppilanvuoren esteettömän luontoreitin varrelle. Tarkoituksena oli luontointervention, tällä kertaa mielipaikkaharjoituksen, avulla tuoda esille, miten lähiluontoa voisi hyödyntää edistämään sekä omaa että läheisen fyysistä ja henkistä hyvinvointia.  

Kokonaisuutena luontotapahtuma sai heti paikan päällä hyvää palautetta. Vaikka reitti Aarnikotkan laavulle oli erittäin jäinen, ei se menoa haitannut. Erityisesti aurinkoinen sää sai kiitosta. Mikä onkaan sen mukavampaa kuin pysähtyä hetkeksi mäntyjen helmaan, nauttia auringon paisteesta ja hyvästä seurasta!

Psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia luonnosta


Iltapäivän aikana Salonen kertoi, minkälaisia hyvinvointivaikutuksia luonnolla on todettu olevan ihmiselle tieteellisissä tutkimuksissa. Lisäksi ryhmä pääsi kokeilemaan mielipaikkaharjoitusta. 

Harjoitus alkoi oman mieleisen paikan etsimisellä ympärillä olevasta maastosta. Joillekin lempipaikka oli esimerkiksi puiden latvojen alla, toisille kallioiden tai tiheämmän risukon äärellä, toiset taas hakeutuivat aurinkoisiin paikkoihin.

Oman mielipaikan rauhasta nauttimisen jälkeen ryhmä jaettiin pareihin, jotka vuorotellen vierailivat ja jakoivat oman kokemuksensa kyseisestä paikasta. Kyläilyjen jälkeen osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään oman mielipaikan elementtien mukaisesti, esim. puiden seurailijat menivät omaan ryhmään jne.


Tämän jälkeen ryhmät saivat etsiä maastosta yhteisen mielipaikan, joka oli osittain myös oman mielipaikan kaltainen. Itse kuuluin niin sanottuun sekakäyttäjä -ryhmään, jossa oli sekä risukosta, keloista, linnuista ja vedestä kiinnostuneita.
Ryhmän yhteinen mielipaikka löytyi kuitenkin yllättävän helposti. Tämän jälkeen muut ryhmät kyläilivät toisten ryhmien löytämissä paikoissa.

 

 

 

 

Rentouttava iltapäivä Green Care -teeman äärellä


Aurinkoinen iltapäivä männikössä jäkälien, kallioiden ja suopursujen ympäröimänä toi monelle myös aiempia luontokokemuksia mieleen. 

Luonto voikin olla monelle vahvasti osa omaa elämää vaikka siitä ei käytettäisikään Green Care -termiä. Suunnatessamme kohti nokipannukahveja Salosen vetämien harjoitteiden jälkeen, moni kommentoi muun muassa ”Hyvä kokemus”, ”Kannatti tulla”, ”Tuntui hyvältä”, ”Irtiotto arjesta”. Rento ja iloinen puhe porisikin kodassa kahvittelun lomassa. Olisimmeko päässeet samaan tunnetilaan, jos olisimme pitäneet esitelmän luonnon hyvinvointivaikutuksista sisätiloissa?

Kiitos kaikille osallistujille mukavasta iltapäivästä! Kokemus osoitti jälleen kerran, että luonnossa on helppo rentoutua ja rauhoittua myös ennestään tuntemattomien kanssa. 

Luontotapahtuman järjesti yhteistyössä Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla! -hanke, FinFami Etelä-Pohjanmaa ry, VIOLA-hanke sekä Seinäjoen kaupungin Ikäkeskus - ikäihmisten asiakasohjausyksikkö. Seuraava Luonnossa lupa rentoutua -luontotapahtuma järjestetään 8.6.2017 Törnävän kartanoalueella aiheena Kesä puistossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti