24.11.2016

Green Carea osaksi kasvatustaOSA 2/3 Päiväkoti

Päiväkoti Vihreä Willa - metsä leikkikenttänä


Teksti ja kuvat Maarit Aho


Päiväkoti Vihreä Willa on vihreä väripilkku päiväkotimaailmassa. Yrittäjä Miira Häggblomin kanssa jutellessa Aarnikotkan kodalla, tulee vahva tunne, että tässä on ihminen, joka nauttii paitsi työstään, on myös innostunut luontokasvattaja. Miira toimii yksityisen päiväkodin yrittäjänä yhdessä Laura Laukan kanssa.

Seinäjoen Soukkajoen asuntoalueella tukikohtaa pitävässä päiväkodissa on reilut 60 lasta ja toiminnan punaisena lankana ovat yhteisökasvatus, ekologisuus sekä metsä- ja luontokasvatus. Lapset on jaettu kaveripohjaisiin ryhmiin, joista jokainen pääsee viettämään yhden viikon kuukaudesta metsässä oman ryhmänsä kanssa vaippa- ja päiväuni-ikäisiä lukuun ottamatta. Viikon aikana ryhmä viettää noin 6 tuntia päivästä metsässä. Myös pienemmät voivat tehdä yhden päivän metsävierailuja. Kohteisiin kuljetaan pikkubussilla ja päivät vietetään yleisten luontoreittien läheisyydessä, kuten Kyrkösjärven laavujen, lintutornin, kodan ja luontotalon maastossa.


METSÄPÄIVINÄ TUTKITAAN LUONTOA JA LEIKITÄÄN KAVEREIDEN KANSSA

Metsätoiminnan teemat vaihtuvat kuukausittain vuodenajat huomioiden. Ohjelmassa voi olla luonnon erilaiset kasvit, marjat, eläimet sekä linnut, vapaata leikkiä unohtamatta. Päivien aikana saatetaan tutkia luonnon eri elementtejä; esimerkiksi kun on puhuttu maasta, maastosta on etsitty graniittia, vedestä puhuttaessa on tutkittu järvivettä ja ilmaa käsitellessä on testattu tuulenvoimakkuutta. Metsäpäivinä on puhuttu myös muuttolinnuista ja on metsän eläinten kunniaksi vietetty pikkujoulujakin kuuman mehun äärellä.Lapsilta kysyttäessä parasta metsäviikoissa oli juuri haastatteluhetkellä kaatuneen puun hakkaaminen. Lisäksi kaikenlainen kiipeily, majan rakentaminen ja marjojen syöminen on ollut kivaa. 
Lasten marjatietous onkin erinomaista. He ovat nähneet mustikan ja puolukan lisäksi juolukoita, variksenmarjoja ja vadelmia. Päiväkodin keittäjä on tehnyt piirakkaa lasten poimimista marjoista välipalaksi. Myös eläimiä on kohdattu. Erityisesti kyykäärmeet ovat jääneet mieleen, oravan ja erilaisten lintujen ohella. Lapset tietävät myös luonnossa liikkumisen sääntöjä ja osaavat heti kertoa, mitä metsässä ei saa tehdä eli repiä eläviä kasveja ja mennä kauaksi aikuisesta. Metsäretkellä lapsilla on mukana oma reppu, jossa on juomapullo, istuinalusta ja vaihtovaatteet. Aikuiset kantavat ruoan rinkoissa retkipaikalle. Mukana on lämpimän ruoan lisäksi juomat, leipää ja ravitsevat välipalat.

YMPÄRISTÖTIETOUS JA MOTORIIKKA KEHITTYVÄT

Päiväkodin yrittäjä Häggblom on huomannut, että lapset ovat metsäpäivinä innostuneita kaikesta näkemästään; elävistä kasveista, eläinten jättämistä merkeistä ja ylipäänsä kaikesta mahdollisesta luontoon liittyvästä. Lasten tiedonhalu on valtava. Usein ei riitäkään, että kerrotaan vaikkapa naavan nimi, vaan pitää osata selittää, miksi sitä kasvaa puissa ja miksi jotkut kasvit tai puut elävät eri paikoissa paremmin kuin toisissa. Metsässä puhutaan paljon myös jäkälistä, kivistä, eläimistä ja kasveista. Tämän lisäksi ympäristö- ja hyvinvointikysymykset ovat nousseet esille.
Häggblom toteaakin, että metsäviikoilla lasten luontotietous karttuu monipuoliseksi, motoriikka kehittyy ja omakin päivä tuntuu hyvältä. Haggblom sanoo, että parasta on se, että saa jutella lasten kanssa ja elää juuri siinä hetkessä. Päivien aikana opitaan luontotiedon lisäksi omia rajoja, mitä voi tehdä ja mitä ei kannata/saa tehdä. Lisäksi eskarilaiset ovat päässeet harjoittelemaan kirjaimia, numeroita ja luontotietoutta piirtämällä hiekkaan kirjaimia, etsimällä maastosta oikean määrän vaikkapa kiviä ja etsimällä juuri tiettyä kasvia ympäristöstä.

PÄIVÄKOTIARKI TOIMII LUONNOSSA JA ON TÄYDELLISTÄ HETKESSÄ ELÄMISTÄ

Vihreä Willa osoittaa, että päiväkotiarki toimii myös metsässä. Tarvitaan vain säänmukaiset varusteet, tarvittaessa kerrospukeutumista ja vedenpitävyyttä päästä varpaisiin. Hyvin suunniteltuna ja toteutettuna tusina lapsia osaa sekä liikkua että syödä luonnossa. Luontoreittien varrella olevat huussit ovat myös tulleet tutuksi eikä puskakaan ole vieras hädän yllättäessä.


Päiväkoti Vihreä Willa on Green Caren näkökulmasta alansa esimerkillinen tapaus. Jokainen lapsi pääsee säännöllisesti kerran kuussa metsäretkeilemään melkein koko hoitopäiväksi yhden viikon ajan. Ohjaajina ovat kasvatuksen ammattilaiset ja toiminta tukee se fyysistä että psyykkistä kehitystä. Vihreä Willa onkin esimerkki siitä, että päiväkotitoiminnan voi siirtää luontoon. Lupa-asioiden ollessa kunnossa, metsäpäivistä syntyy luonnollinen osa lapsen arkea. Päiväkodin lasten vanhemmilta ja ulkopuolisilta saatu runsas positiivinen palaute antaa myös eväitä työhön. Uskon, että kokonaisuutta ajatellen metsäpäivät ovat sekä lapsille että aikuisille rauhallisempia ja meluttomampia. Oletan, että lapsen ja aikuisen välisen kontakti on myös metsässä syvempää kuin sisätiloissa. Luonnon voimaannuttavan vaikutuksen lisäksi ainakin lasten luontosuhde ja ympäristötietous kasvavat sekä lasten perheet saa kuulla hienoja tarinoita kotiin vietyjen luontoterveisten kautta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti