2.6.2017

Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa tapahtuuVilkas kevät Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa

Teksti ja kuvat Maarit Aho

Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa on ollut vilkas kevät. Green Care maatiloilla ja aikuissosiaalityössä -työpajat poikivat halukkaita pilottikokeiluun. Työpajat onkin tältä erää käyty lävitse ja odotamme mielenkiinnolla uusien kehittämisalustakokeilujen alkamista. Ensin on kuitenkin valittava kokeiluun osallistuvat. Tiedotamme asiasta lisää kokeilujen edetessä.

Tyhy-kokeilua Seinäjoella ja Kauhajoella

Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla -hanke testasi Green Caren tuomista osaksi työhyvinvointia toukokuussa kolmena päivänä pidetyissä tyhy-tapahtumissa. Päiviin osallistui reilut 80 työntekijää. Ensimmäisenä kokeiluryhmänä olivat Seinäjoen kaupungin Päihdeklinikan työntekijät, joita vietiin Paukanevan pitkosreitille JoogaTaival yrittäjä Saija Taivalmäen johdolla. Samaa ohjelmarunkoa käytettiin myös Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän palvelukotityöntekijöille suunnatuissa kahdessa tyhy-päivässä Laitasaaren luontopolkujen läheisyydessä, myös Taivalmäen ohjaamana. 

Tapahtumien tavoitteena oli koota väki luontoon ilman suorituspaineita ja viettää mukava iltapäivä työporukalla muualla kuin neljän seinän sisällä. Ohjelmaan kuului muun muassa Mindfulness joogaa, luonnossa havainnointia, oman puun ja luontoaarteen etsintää sekä eväistä nauttimista. Sää suosi tyhy-kokelaita, sillä päivät vietettiin aurinkoisessa ja jopa helteisessä säässä.

Mitä Green Carella on sitten annettavaa työhyvinvoinnin näkökulmasta? Kokeilujen perusteella ei voi ainakaan todeta ettei siitä olisi hyötyä. Jo pelkästään irrottautuminen arjesta luonnon äärelle voi parantaa työntekijöiden mielialaa. Yhdessä olo muualla kuin normaalissa toimipisteessä voi avata myös uusia myönteisiä kokemuksia työkavereista, sillä jo lyhyt luonnossa oleskelu laskee stressitasoa helpottaen muun muassa omien ajatusten jakamista. Raikas ilma yhdistettynä liikuntaan ei myöskään varmasti ole kenellekään pahitteeksi. 

Luonnon tavoitteellinen hyödyntäminen osana työyhteisön hyvinvointia voi olla esimerkiksi yhteinen retki oman alueen luontopolulle alan yrittäjän opastamana. Ei kuitenkaan pidä väheksyä luonnon hyödyntämistä työyhteisössä myös itsenäisesti ilman sen suurempaa rahallista investointia. Luonnon äärellä voi aina kokoontua myös ilman ohjausta vaikkapa yhteisen eväsretken muodossa!

Teimme myös retken Suomen ensimmäiselle LuontoHoiva -laatumerkin saaneelle tilalle

Toukokuun lopussa pieni ryhmä Green Care -yrittäjyydestä kiinnostuneita ajeli Seinäjoelta tutustumaan Isokummun lammastilalle. Yrittäjä Satu Kumpulainen kertoi hoivamaatilan arjesta yhdessä kehitysvamma- ja mielenterveyskuntoutuja-asiakkaiden kanssa. Oli mielenkiintoista kuulla yrittäjän näkökulmaa ja kokemuksia paitsi yrityksen perustamisesta ja asiakashankinnasta myös normaaleista päivärutiineista. Hieno paikka ja suurella sydämellä hoidettua asiakaspalvelua. Täällä päivätoimintaan osallistuvat kokevat varmasti tekevänsä jotain hyödyllistä sekä mikä tärkeintä, kokevat olevansa porukkana osana maatilan perhettä.

Tietoisku Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin työntekijöille

Voisivatko Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin työntekijät hyödyntää Green Care -menetelmiä omassa työssään? Tätä mietimme Kurikassa Olo Tilalla järjestetyssä tietoiskussa. Paikalla oli Piia Kiuru kertomassa Vanhan Vaasan sairaalan Green Care -kokeiluista osana mielisairaalan toimintaa. Toiminallisessa osuudessa avasimme aistimme kokoamalla aistikimput puutarhaterapeutti Riitta Peräisen paikalle tuomista puutarhakasveista ja -oksista. Kaiken kruunasi Olo Tilan Tiina Haaviston luomat herkulliset tarjoilut.

Iso kiitos vielä kaikille kevään tapahtumiin osallistuneille! Seuraava hankkeen järjestämä tapahtuma on to 8.6.2017 Törnävän kartanoalueella

Jos haluat lisätietoa Green Caresta ja sen tuomista mahdollisuuksista omassa ympäristössäsi, arjessasi, työssäsi tai mahdollisesti oman yrityksen perustamiseen liittyen, olethan meihin yhteydessä. Yhteystiedot löytyvät alla olevasta linkistä.
Kirjoitus on osa Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla -hanketta.

                                      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti